Temel e-Fatura ile Ticari e-Fatura Nedir?
Temel e-Fatura, kağıt fatura yerine dijital olarak düzenlenen ve gönderilen yasal bir belgedir. Vergi Usul Kanunu’na uygun olarak oluşturulur ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemleri üzerinden iletilir. İşletmelerin kağıt kullanımını azaltmasını, işlem maliyetlerini düşürmesini ve çevre dostu bir süreç izlemelerini sağlar. Bu temel e-fatura, elektrik ve su hizmetleri gibi sözleşme ya da taahhütte bağlı çeşitli faaliyetlerde kesilir. Göndericiden alıcıya direkt iletilen temel e-fatura sistem üzerinden iptal edilemez.
Alıcı, temel e-fatura kapsamında gönderilen faturayı doğrudan reddetme imkanına sahip değildir. Fatura ulaştığı anda onaylanmış kabul edilir. İçeriğinde bir hata tespit edilmesi durumunda alıcı itiraz hakkını kullanabilir. Temel e-fatura senaryosunda iptal alıcının itirazı veya göndericinin portal iptali ile olabilir. Bu nedenle temel e-fatura düzenleyen mükelleflerin, tüm bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurup kayıt altına alması önemlidir.
Temel e-Faturanın Özellikleri
Temel e-Faturanın işletme maliyetlerini azaltma, dijital veri depolama ve saklama, zaman ve maliyet tasarrufu sağlama özellikleri bulunur. Vergi Usul Kanunu (VUK) gereğince hazırlanan bu temel e-faturalar, belirli standart özelliklere sahiptir. Hazırlaması, saklaması ve iletilmesi kolaydır.
Dijital bir fatura türü olarak temel e-fatura da onay ve ret süreci bulunmaz. Geniş bir kullanım alanıyla doğrudan gönderim sağlama avantajı bulunur. GİB tarafından belirlenen standartlara göre düzenlendiği için format ve içerik kolaylığı sağlar. İşletme ve şahısların mâl alım veya satım süreçlerini kolaylaştırarak güvenli bir dijitalleşmiş ticaret sunar.
No comment